Menu

Eesti Betooniühing esitles raamatut „Eesti betoonehituse ajalugu“. Teos annab ülevaate Eesti betoonitööstuse ja betoonehituse ajaloost. Raamat valmis Eesti Betooniühingu 10. aastapäevaks.

Raamat on jagatud neljaks ajaperioodiks – tsaariaeg, Eesti Vabariik, Nõukogude Eesti ja taasiseseisvunud Eesti. Iga ajaperioodi lõpus on eraldi sellele perioodile pühendatud arhitektuuripeatükk.

Raamatu koostaja on Toomas Kään. Teose autoreid on mitu: I, II ja III osa autor on ajaloolane Uno Trumm, III ja IV osa autor on ajakirjanik Paavo Kangur ja arhitektuuripeatükkide autor kõigi nelja osa lõpus on ehitusajaloolane Maris Mändel.

Koostaja Toomas Kään: „Püüdsime kokku panna haarava, ülevaatliku raamatu, mis pakuks huvi nii asjatundjale kui ka asjahuvilisele“.

„Eesti betoonehituse ajalugu“ on müügil suuremates raamatupoodides ja Ehituskeskustes.

kultuur.err.ee, Mari Kartau

Eesti Betooniühing esitles täna raamatut „Eesti betoonehituse ajalugu”. Tegemist on koguteosega, kus esmakordselt antakse ülevaade Eesti betooni tootmise ja ehitamise ajaloost läbi kolme viimase sajandi.
Raamat on jagatud neljaks ajaperioodiks – tsaariaeg, Eesti Vabariik, Nõukogude Eesti, taasiseseisvunud Eesti. Iga ajaperioodi lõpus on eraldi sellele perioodile pühendatud arhitektuuripeatükk.

Raamatu autoriteks on ajaloolane Uno Trumm, ajakirjanik Paavo Kangur ja ehitusloolane Maris Mändel. Raamatu koostaja on Toomas Kään. 352-leheküljelises täisvärvitrükis A4-formaadis raamatus on ligi 700 fotot jm illustratsiooni. Koguteos on varustatud viiteaparaadi, kronoloogia, isikunimede- ning ettevõtete- ja organisatsioonide registriga. Raamatus on paralleelselt eesti- ja inglisekeelsed pildiallkirjad, samuti kokkuvõtted inglise ja vene keeles.

Raamatu „Eesti betoonehituse ajalugu” kirjastas kommunikatsiooniettevõte In Nomine Eesti Betooniühingu tellimusel. Raamatu väljaandmise rahastasid 24 Eesti betooni- ja ehitusettevõtet. Raamatu arhitektuuripeatükkide kirjutamist toetas oma stipendiumiga Eesti Kultuurkapitali arhitektuuri sihtkapital.

Eesti Betooniühing on betooni kui kodumaise ehitusmaterjali kasutamist edendav ühing, kuhu kuulub 48 ettevõtet, organisatsiooni ja eraisikut.

Aasta betoonehitis 2014 konkursil kandideerivad E-Betoonelemendi poolt esitatult kolm objekti: Dirhami sadamahooned, Tallinna Päästedepoo ja Üldhäirekeskus ning Kiisa Varuelektrijaam.

Dirhami väikelaevade tootmis- ja hooldusbaas, külalistemaja ja kalatööstuse tootmishoone

  • Tellija: Mellson Grupp OÜ
  • Arhitekt: OÜ Liis Projekt, Maaja Niisuke
  • Konstruktor: E-Betoonelement AS
  • Ehitaja, peatöövõtja ja betoonitööde teostaja: OÜ Raua Ehitus, E-Betoonelement AS
  • Betooni, betoontoodete ja raketise tarnija: E-Betoonelement AS

Ettepaneku põhjendus: kompleksselt ja kaalutletult valitud viimistlusega betoonelementlahendusel põhinev hoonetekompleks Dirhami sadamaalal. Omaniku tahe rajada uueneva sadama hooned betoonist, kauakestvate ja kapitaalsuses mõjusatena.

Dirhami sadamahooned

Tallinna Päästedepoo ja Üldhäirekeskus - Osmussaare tee 2, Tallinn

  • Tellija: Riigi Kinnisvara AS
  • Arhitekt: KUU OÜ, arhitekt Joel Kopli ja AS AMHOLD, arhitekt Jane Teresk
  • Konstruktor: AS Amhold
  • Ehitaja, peatöövõtja ja betoonitööde teostaja: Ramm Ehituse OÜ
  • Betooni, betoontoodete ja raketise tarnija: E-Betoonelement AS

Ettepaneku põhjendus: hoone välisfassaadi muudavad eriliseks puidu mustriga matriitsidel valatud monteeritavad raudbetoonelemendid, mis imiteerivad söestunud pindu – eemalt vaadates on raske aru saada, kas fassaadi puhul on tegemist puitlaudisega või muuga. Punase fassaadivärviga sisenurk, mis on kui väljalõige, sümboliseerib tuld. Hoone siselahenduses on tekitatud avar 640 m2 töösaal, mille lae moodustavad enam kui 22 m pikkused HTT paneelid.

Tallinna Päästedepoo, matriitspind

Kiisa avariielektrijaam – Kiisa, Saku vald, Harjumaa

  • Tellija: Elering AS
  • Arhitekt: Wärtsilä Finland OÜ
  • Konstruktor: E-Betoonelement AS
  • Ehitaja, peatöövõtja ja betoonitööde teostaja: Wärtsilä Finland OÜ, E-Betoonelement AS
  • Betooni, betoontoodete ja raketise tarnija: E-Betoonelement AS

Ettepaneku põhjendus: teadaolevalt ei ole Eestis varasemalt projekteeritud ühtegi avatavat betoonseina. Selline erilahendus projekteeriti E-Betoonelemendi töötajate poolt Kiisa avariielektrijaama hoone tarbeks, et sealt vajadusel mitmesaja tonniseid masinaid kätte saada. Nimelt koosneb üks küljesein viiest seinaelemendist nii, et kui keskmine element postide küljes olevate kinnituste abil viia seinapinnast piisaval määral välja, saab selle kraana abil demonteerida ja seejärel kaks alumist elementi kraanaga eemale tõsta.

Kiisa avariielektrijaam

ehitusuudised.ee

Üheksa kuuga kasvas Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liitu kuuluvate ettevõtete müügikäive ligikaudu 2% - 317 miljoni euroni. Enim on kasvanud raudbetoonelementide müük, samuti sillutuskivide, seinamaterjalide ja soojustusmaterjalide müük. Veidi on kasvanud betoonisegude ja kuivsegude müük, enam-vähem samasuguse tulemusega avatäidete ja katusematerjalide müük. Eelmise aasta tulemusele jääb alla killustiku ja liiva müük.

2014. aasta 9 kuu jooksul eksporditi ehitumaterjale 114 miljoni euro eest, see vastab eelmise aasta tasemele. Oma tooterühmades paistavad väga heade ekspordimahtudega silma klaasfassaadide tootja AS Metus-Est, lubjakivitoodete müüja AS Nordkalk ning plasttoodete valmistaja AS Pipelife Eesti. Head eksporditulemused iseloomustavad endiselt betoonelementide valmistajad: AS Muuga Betoonelement, AS TMB, AS Lasbet Tootmine ja AS E-Betoonelement.

Ettevõtete käibe järgi (2014. a 9 kuud, miljonit eurot)

  1. Krimelte OÜ 68,1
  2. AS Saint-Gobain Ehitustooted 21,7
  3. AS Rudus 17,5
  4. AS Pipelife Eesti 17,3
  5. AS TMB 15,3
  6. AS E-Betoonelement 14,4
  7. AS Nordkalk 13,8
  8. AS Metus-Est 10,5
  9. OÜ T-Tammer 9,4
  10. AS Viking Window 9,1

AS E-Betoonelement sõlmis Harju Elekter AS-ga lepingu, et toota, projekteerida, transportida ning paigaldada raudbetoonelemendid Eccua tootmishoone rajamiseks aadressile Angerja tee 40, Hüüru küla, Saue vald.

Objekti tarbeks toodame õõnespaneele, poste,HI talasid, SW-seinu, vaheseinu ja treppe.

Tehasehoone on ette nähtud termoplastikutest ja klaasplastist valmistatud maa-aluste ja maapealsete mahutite, roostevabast terasest torukonstruktsioonide ja rotatsioonivalu meetodil toodete tootmiseks ja koostamiseks.

Elementide tarne ning paigaldus kestab detsembri lõpuni.

AS E-Betoonelement sõlmis Ramm Ehituse OÜ-ga lepingu, et toota ning transportida raudbetoonelemendid Kaitseliidu Jõgeva maleva staabi-ja tagalakeskuse rajamiseks aadressile Aia 36a, Jõgeva.

Objekti tarbeks toodame õõnespaneele, SW-seinu ja treppe.

Ehitatavasse Jõgeva maleva staabi-ja tagalakeskuse hoonesse on kavandatud lisaks kontoriruumidele ka õppeklassid ning 3-rajaga lasketiir koos relvaruumidega. Siseõues hakkavad paiknema varustuse laod ning tehnika hooldamisega seotud ruumid. Õppeklassid mahutavad kuni 60 inimest.

Hoonekompleksi on projekteerinud Resand AS ning ehitustööde omanikujärelevalvet teeb AS Telora-E.

Plaanide kohaselt antakse hoone ehitajate poolt malevale üle suve alguseks ning suve lõpul peaks Jõgeva malev alustama tööd juba uues majas.

Eesti Betooniühing ja Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liit kuulutavad välja konkursi „Aasta betoonehitis 2014”. Konkursiga soovitakse kaasa aidata betoonarhitektuuri, betoonitehnoloogia ja betoonehituse arengule, tõsta betooni kui kodumaise ehitusmaterjali mainet.

„Loodetavasti annab ehitusturu seis nii tellijatele kui ehitajatele aega ja võimalusi pöörata rohkem tähelepanu kvaliteedile. Innovaatilisus ja uuendusmeelsus on ettevõtete arengu mootoriks ning aitavad vastu seista ehitusturu kõikumistele,” ütles Eesti Betooniühingu juhatuse esimees Kalle Suitslepp.

Betoonehitise konkursile oodatakse ehitisi – hooneid ja rajatisi – mis antakse tellijale üle 2014. aasta jooksul ning mida ei ole antud konkursile varem esitatud. Esitada võib ka konstruktsioone ja menetlusi.

„On valminud ja valmimas huvitavaid ehitisi ja rajatisi üle Eesti. Ootame nende ehitiste loomisega seotud inimestelt ka oma valminud betoonehitise meie konkursile esitamist,” sõnas Eesti Betooniühingu tegevdirektor Peeter Kokk.

Võidab objekt või menetlus, kus oluline panus on olnud Eestis registreeritud ettevõtjate tööl ja Eestist tarnitud betoonmaterjalidel. Võidutöö valimisel arvestatakse ka objekti projekteerimise ja ehitamise professionaalsust ja nõudlikkusastet, kvaliteeti ja innovaatilisust.

Peaauhind kuulub võiduidee autorile. Äramärkimist leiavad võitnud objekti tellija, projekteerija, ehitaja ja betooni tarnija.

Žüriisse kuuluvad Eesti Arhitektide Liidu, Eesti Betooniühingu, Eesti Ehitusinseneride Liidu, Eesti Ehitusettevõtjate Liidu, Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu, Eesti Projektbüroode Liidu, Kunda Nordic Tsemendi ja ehitusajakirjanduse esindajad. Žürii kokkukutsujana toimib konkursi korraldaja.

Konkursile tööde esitamise tähtaeg on 1. detsember 2014. a.

Võitja kuulutatakse välja üleriigilisel Betoonipäeval 2015. aasta märtsis.
Eesti Betooniühing ja Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liit on 14 aastat korraldanud aasta parimate betoonehitiste väljaselgitamise konkurssi.

2013. a. Betoonehitiseks tunnistati Ülemiste liiklussõlme rekonstrueerimistööd. Peaauhind – AS K-Projekt (peaprojekteerija).
Tellija auhind – Tallinna kommunaalamet; konstruktori auhind – OÜ Estkonsult, OÜ Järelpinge Inseneribüroo; ehitaja auhind – AS Merko Ehitus Eesti, AS Ehitusfirma Rand ja Tuulberg; betooni auhind – AS Betoonimeister, AS Rudus; raketise auhind – AS Peri, OÜ Doka Eesti.

2012. a. Betoonehitis – Tallinna Lennusadama vesilennukite angaari betoonkonstruktsioonide rekonstrueerimine. Peaauhind – konstruktorid Karl Õiger ja Heiki Onton.

2011. a. Betoonehitis – heliskulptuur Cromatico. Peaauhind – skulptor Lukas Kühne.

2010. a. Betoonehitis – eramu Pirital. Peaauhind – arhitekt Andres Lember, Male Maja OÜ.

2009. a. Betoonehitis – Tallinki büroohoone. Peaauhind – arhitekt Meelis Press.

2008. a. Betoonehitis – Tallinna lennujaama reisiterminali laiendus. Peaauhind – arhitekt Jean-Marie Bonnard, Sofreavia SA.

2007. a. Betoonehitis – Puurmani kaarsild. Peaauhind – konstruktorid Siim Idnurm, Juhan Idnurm.

2006. a. Betoonehitis – Luku-Experdi kontorihoone. Peaauhind – arhitekt Hindrek Kesler.

2005. a. Betoonehitis – TTP kontorihoone. Peaauhind – arhitekt Meelis Press.

2004. a. Betoonehitis – Ülemiste Hotell. Peaauhind – arhitekt Martin Aunin.

2003. a. Betoonehitis – eramu Viimsis. Peaauhind – Arhitektibüroo Emil Urbel.

2002. a. Betoonehitis – Tartu vangla. Peaauhind – Arhitektuuribüroo Kalle Rõõmus AS.

2001. a. Betoonehitis – kuivpuisteainete terminal Muugal. Peaauhind – projekteerija Randväli ja Karema AS.

2000. a. Betoonehitis – Rocca al Mare koolimaja. Peaauhind – Arhitektuuribüroo Urbel ja Peil.

Eesti Betooniühing on betooni kui kodumaise ehitusmaterjali kasutamist edendav ühing, kuhu kuulub 48 ettevõtet, organisatsiooni ja eraisikut.

Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liit on ehitusmaterjalide tootmise ja müügiga tegelevate ettevõtjate ühendus, kuhu kuulub 64 ettevõtet.

Allikas:www.ehitusuudised.ee

AS E-Betoonelement sõlmis Rand ja Tuulberg AS-ga lepingu raudbetoonelementide projekteerimiseks, tootmiseks ning tarneks kaubanduskett Maxima logistikakeskusele aadressil Õlleköögi tee 24, Kurna, Rae vald, Harjumaa.

Objekti tarbeks toodame poste, eelpinge talasid, õõnespaneele, SW-seinu, TT-paneele, vaheseinu, treppe.
Elementide tarne algab käesoleva aasta septembris ning kestab jaanuarini 2015.

45 000 ruutmeetrisesse keskusse rajatakse kuiv-, külm ja taaraladu koos 130 kauba vastuvõtuplatvormiga, mis teenindavad päevas umbes 300 autot.

Keskuse projekteeris Nord Projekt AS ja ehituse peatöövõtja on AS Rand ja Tuulberg. Ehituse valmimistähtaeg on detsember 2015.

19. veebruaril 2014 allkirjastasid AS SWETRAK ja E-Betoonelement Rail OÜ ühinemislepingu.

30. aprillil 2014 tehti AS SWETRAK ja E-Betoonelement Rail OÜ ühinemise kohta kanne äriregistris ning kustutati registrist E-Betoonelement Rail OÜ.
Ühinemise tulemusel sai aktsiaseltsi SWETRAK ainuaktsionäriks CONSOLIS OY AS, kes oli enne seda E-Betoonelement Rail OÜ ainuosanik.

Alates AS-i SWETRAK ja E-Betoonelement Rail OÜ registrisse kandmisest loetakse E-Betoonelement Rail OÜ vara ja kohustused üle läinuks aktsiaseltsile SWETRAK.

Ühinemise tulemusena läksid kõik E-Betoonelement Rail OÜ-ga sõlmitud lepingud ning nendest tulenevad õigused ja kohustused üle aktsiaseltsile SWETRAK ning alates 30. aprillist 2014 on koostööpartneriks E-Betoonelement Rail OÜ asemel aktsiaselts SWETRAK.

Täiendava info saamiseks palume pöörduda:

AS SWETRAK

Ehitusbetooni, Roodevälja küla, Sõmeru vald, 44207 Lääne-Viru maakond

Reg.nr 10072259

a/a EE181700017002897819 (Nordea Bank AS Eesti filiaal)

Ergo Sepp

Tel: +372 3294 862

e-post: 

CABRO meeskonnaga saab kohtuda Tartus igakevadisel suurnäitusel Maamessil.

Messil tutvustatakse peamiselt kahte kaubamärki ja toodet: Acontank™ rõngasmahutid ja Aconsilo™ silohoidlad.

Mess toimub AS Tartu Näitused messikeskuses 24. -26. aprillini ning on avatud neljapäeval kella 10.00-18.00, reedel kella 9.00-18.00 ja laupäeval kella 9.00-17.00.

Lisainfo: http://www.maamess.ee/

Kohtumiseni messil, boksis A-34!

Kõik õigused kaitstud © 2024 E-Betoonelement OÜ Powered by TENFOR marketing
magnifiercrossmenuchevron-down